Ik kom er steeds meer achter dat ik raar in elkaar steek.
Alles wat voor anderen normaal of gezond is, blijkt voor mij anders te zijn.
Als kind had ik al eigenaardigheden die niet in het boekje pasten. Artsen wisten zich geen raad met mijn reacties en daardoor heb ik al op vroege leeftijd naar mijn eigen lichaam leren luisteren.

 

Op de middelbare school moest ik sporten, in de zomer deden we dat op een voetbalveld en in de winter in de zaal. In de zaal kon ik mij aardig uit de voeten maken, de te overbruggen afstand was daar niet al te groot. Op het veld ging het vaak mis. Met name bij de zogenaamde Coopertest hield ik mij bezig met madeliefjes plukken uit het gras, of ik was koprollen aan het maken. Mijn gymnastiekdocent vond mij dwars en recalcitrant. Hij, maar ook ik, begreep niet dat dit gedrag een reden had. Ik was namelijk niet in staat om langere afstanden te lopen. Korte sprintjes, dat lukte nog wel. Later, nadat ik chronisch moe geweest was, werd het mij duidelijk. Jammer dat de docent het niet doorhad, misschien had ik er op die leeftijd nog iets aan kunnen doen om erger te voorkomen.

 

Een ander vreemd fenomeen is dat ik een gigantische behoefte heb aan de zon. In de winter wil ik niets liever dan naar de zon op vakantie.
Zodra de zon zich even laat zien wil ik erin. Het idee dat de zon slecht is voor mijn huid lap ik dan ook aan mijn laars, en met reden. Ik weet nu dat ik een aantal erfelijke mutaties heb in de vitamine D receptor. Dat houdt in dat ik vitamine D uit pilletjes niet goed kan verwerken en dat ik voor mijn vitamine D afhankelijk ben van zonlicht. Het is zelfs zo dat ik slechter wordt van extra vitamine D uit een pilletje. Voor mij weegt de zonschade aan mijn huid dus op tegen de productie van vitamine D waardoor ik hopelijk borstkanker kan voorkomen.

 

Tja, daar gaan we dan met de protocollengeneeskunde. Iedereen moet aan de vitamine D, dat is goed, dat hebben we nodig. Alleen ik niet, bij mij werkt het anders.

 

En voordat je nu in de war raakt van deze tegenstrijdige gedachte wil ik aangeven dat er geen algemene regels bestaan op het gebied van gezondheid die altijd en voor iedereen gelden. Er zijn altijd uitzonderingen te vinden. We zijn nu eenmaal allemaal anders.

 

Misschien heb jij ook van die eigenaardigheden? Misschien reageer jij ook wel raar op een verdoving van de tandarts. Denk dan niet dat het tussen je oren zit. Laat je niet overtuigen door de arts die zegt dat het onmogelijk is dat je Parkinson klachten verergeren door anti-depressiva. Wees alert op wat jouw lichaam je vertelt! Besef dat de arts niet voelt wat jij voelt, dat de dingen die hij geleerd heeft tijdens zijn studie ook alleen maar gelden voor de gemiddelde mens.

 

En ben jij de gemiddelde mens? Nee, je bent jij. Met je eigenaardigheden en je specifieke problemen. Voor jouw klachten zijn er oplossingen die bij jou passen, die oplossingen hoeven voor anderen niet te werken. Ook al roepen mensen op facebook dat kefir drankjes zo goed zijn, voor jou kan kefir wel eens helemaal verkeerd uitpakken.

 

Ik snap heel goed dat de meeste mensen geen zin hebben om naar hun lichaam te luisteren. Ik begrijp dat het verwarrend is dat je niet net zo kunt eten als je buurvrouw. Ik begrijp ook dat je graag een eenduidig advies wilt hebben. Lekker zwart wit. Vis is goed en vlees is fout, of zoiets. Of de gedachte dat alle e-nummers slecht zijn. Of melk is slecht voor iedereen. Nu ja, je begrijpt me wel.

 

Het duurt even voordat je alle signalen van je lichaam leert herkennen. Hoofdpijn of huidklachten zijn duidelijke signalen dat er iets niet klopt. Darmklachten kun je ook niet over het hoofd zien. Maar depressieve gevoelens zijn veel moeilijker te koppelen aan je lifestyle.

 

Om voor jezelf dingen duidelijk te krijgen kun je het beste een dagboekje bijhouden, waarin je opschrijft wat je eet en drinkt, beweegt, het stressniveau en wat je klachten zijn.
Als je dat een week of twee doet, kun je normaal gesproken redelijk makkelijk achterhalen waar je klachten mee te maken hebben.

 

Mocht dat nog niet lukken dan hebben we op deze website een hele grote groep professionals die je hiermee kunnen helpen.

 

Yvonne van Stigt; Master in de klinische Psycho Neuro Immunologie

The following two tabs change content below.
Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt wordt als evolutionair gezondheidsdeskundige veel gevraagd als spreker voor congressen en lezingen. Zij is afgestudeerd in de klinische Psycho Neuro Immunologie aan de Universiteit van Gerona (Spanje). Meer dan 20 jaar geleden gaf haar eigen lichaam aan dat er iets niet goed ging, Yvonne was chronisch moe. Omdat de onderzoeken in het medische circuit geen duidelijkheid gaven, is zijzelf op onderzoek uit gegaan. Door de verandering van haar voedingspatroon kon zij snel weer functioneren en is zij volop gaan studeren. Dit heeft geresulteerd in een vijftal boeken Bekijk de boeken en de Oerslank organisatie. Op dit moment is Yvonne directeur en hoofddocent bij het OPFG, een vernieuwende onderwijsorganisatie op het gebied van de leefstijlgeneeskunde. Wil je daar meer over weten? Neem hier een kijkje op de site van de opleiding
Yvonne van Stigt

Laatste berichten van Yvonne van Stigt (toon alles)