Het is gewoon gênant, ik schaam me diep. Twintig jaar ben je met je vak bezig, en je hebt het niet door. Hoe is het mogelijk dat je voor anderen keurig analyseert wat er met hen aan de hand is, hoe de vitaminen- en mineralenstatus is, en dat je het voor jezelf totaal niet in de gaten hebt.
Ik kan er maar één woord aan geven: GÊNANT. Met hoofdletters.

 

Mijn hele leven heb ik meer moeten doen dan anderen om in vorm te blijven. Na een periode van ernstige chronische vermoeidheid, heb ik mezelf eruit getrokken door mijn voedingspatroon te veranderen, meer te gaan bewegen en vervolgens het te gaan begrijpen. Ik moest studeren, leren, analyseren, reduceren en deduceren. Gelukkig ging me dat goed af, ik heb een masterdegree gehaald. Dan denk je toch dat je het door hebt. Niet dus. Ik biecht het maar gewoon op, om te laten zien hoe ingewikkeld het is.

 

In de afgelopen maanden gebeurde er een paar vreemde zaken. Na een virus knapte ik niet op. Ik was moe, de kracht in mijn armen en benen verdween, ik kreeg last van brandende voeten en rare geluiden in mijn oren. Ik kwam een kilo of vijf aan en ik liep de hele dag te klapperen van de honger. Hypoglycemie, dat had ik in 20 jaar niet gehad.Tja, wat doe je dan? Je gaat op onderzoek uit.

 

Mijn collega heeft alles op en rij gezet. Er bleek overduidelijk een tekort aan vitamine B12 te zijn.Hoe is het mogelijk? Ik gebruik dagelijks een B complex, en daarnaast zeer regelmatig zuigtabletjes B12. Mijn bloedwaarden zijn altijd goed geweest, en lieten ook nu niets zien. Hierdoor was ik er niet op verdacht. Terwijl ik, net als vele mensen, wel al jaren last heb van een scala aan kleine ongemakken, waar ik geen verklaring voor kon vinden.

 

 • haaruitval
 • brokkelige nagels
 • hyperoestrogenisme
 • pigmentatiestoornissen
 • zenuwpijnen
 • veel moeite moeten doen om af te vallen
 • leverdetoxicificatieproblemen

 

Als je het zo op een rijtje zet is het logisch, maar ja, dat is achteraf altijd makkelijk.

Er zijn nog een aantal andere symptomen van een B12 tekort. Gelukkig heb ik daar nog geen last van:

 

 • neuropathie, gevoelsverlies in de zenuwen van de benen en voeten, het gevoel op watten te lopen
 • gecombineerde strengziekte, neurologische klachten vanuit de rug
 • verhoogd cholesterol
 • hart- en vaatziekte
 • kanker
 • osteoporose
 • vaak moeten plassen
 • brandende tong
 • duizeligheid
 • oorsuizen
 • verzwakking
 • verlamming
 • oogklachten
 • geheugen problemen
 • parkinsonachtige klachten
 • psychische klachten
 • etcetera

 

Hoe is het mogelijk dat zo’n tekort dan niet zichtbaar is in het bloed?

 

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine, die je alleen vanuit dierlijk voedsel goed kunt verwerken. De B12 die in planten voorkomt is niet effectief in je lichaam. Daar kun je niks mee, ook al gebruiken veel vegetariërs spirulina en algen speciaal voor de B12. Het heeft geen zin, het werkt vaak zelfs tegengesteld. Vegetariërs lopen daarom een groter risico op een tekort.Ik eet wel vlees, maar de B12 kan pas uit de voeding opgenomen worden indien je voldoende intrinsic factor hebt in de maag. Zonder deze stof neem je B12 gewoon niet op.Indien de bloedwaarden niet optimaal zijn is het verstandig om B12 zuigtabletjes te gaan gebruiken.

 

Een optimale bloedwaarde ligt ergens rond de 450-500 pg/ml of hoger.Huisartsen nemen veelal genoegen met waarden net boven de 150 pg/ml. Laat je daarmee niet naar huis sturen als je veel klachten hebt.

 

Als de bloedwaarden wel goed zijn neem je het dus wel op in je bloed, maar kan het zijn dat de B12 de cel niet in kan. Voor het transport van B12 de cel in, heb je transporteiwitten nodig. De B12 moet zich kunnen binden aan die eiwitten. Als dat fout gaat plas je de B12 weer uit, of het stapelt zich in het bloed. Die functie kan bepaald worden door middel van een MMA test of een holoTC test. Hiermee kun je zien of de B12 wel zijn werk kan doen. Huisartsen kunnen deze testen aanvragen, maar zijn hier niet vaak toe bereid.

 

Vitamine B12 moet bovendien geactiveerd worden in andere vormen, om effectief te kunnen zijn. Die vormen zijn de adenosylcobalamine en de methylcobalamine. Door deze vormen te suppleren maak je het je lichaam alweer een stukje makkelijker.De behandeling van de aandoening bestaat uit het levenslang gebruiken van zuigtabletjes, of het injecteren van de juiste vormen van B12. Bij een langdurig en ernstig tekort zijn de klachten irreversibel. Genezing kan dan heel moeilijk worden. Toch is de behandeling dan aan te raden, want er zijn altijd wel een paar symptomen die wel verbeteren.

 

Gelukkig gaat het met mij nu een stuk beter, ik heb mijn energie weer terug. Het constant moeten eten is weer over, en de geluiden in mijn hoofd worden minder. Ik ben er op tijd bij geweest.

 

Yvonne van Stigt; Master in de klinische Psycho Neuro Immunologie

The following two tabs change content below.
Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt wordt als evolutionair gezondheidsdeskundige veel gevraagd als spreker voor congressen en lezingen. Zij is afgestudeerd in de klinische Psycho Neuro Immunologie aan de Universiteit van Gerona (Spanje). Meer dan 20 jaar geleden gaf haar eigen lichaam aan dat er iets niet goed ging, Yvonne was chronisch moe. Omdat de onderzoeken in het medische circuit geen duidelijkheid gaven, is zijzelf op onderzoek uit gegaan. Door de verandering van haar voedingspatroon kon zij snel weer functioneren en is zij volop gaan studeren. Dit heeft geresulteerd in een vijftal boeken Bekijk de boeken en de Oerslank organisatie. Op dit moment is Yvonne directeur en hoofddocent bij het OPFG, een vernieuwende onderwijsorganisatie op het gebied van de leefstijlgeneeskunde. Wil je daar meer over weten? Neem hier een kijkje op de site van de opleiding
Yvonne van Stigt

Laatste berichten van Yvonne van Stigt (toon alles)