Deze zomer heb ik al eens een blog geschreven over B12. Het was voor mij toen heel gênant om te moeten toegeven dat ik, na 20 jaar als therapeut gewerkt te hebben, zelf een giga vitamine B12 tekort had. Inmiddels ben ik nu een aantal weken verder en wil ik mijn ervaringen en gevonden informatie weer met jullie delen.

 

Om te beginnen kan ik vertellen dat het mijzelf inmiddels heel goed gaat. Het is verbijsterend om te zien wat er met mijzelf gebeurd is. Al jaren had ik problemen met het drinken van koffie. Ik kreeg het gevoel van een hypo als ik gewone koffie dronk. Dat is nu helemaal weg. Mijn lever is blijkbaar in staat om de cafeïne af te breken. De manier hoe ik met stress omga is totaal veranderd. Ik ben veel meer relaxed, reageer rustiger en voel me meer ontspannen. Ik kan me goed focussen en ben flexibeler in mijn denken. Bovendien is mijn energielevel enorm verbeterd. Ik kan nu weer gerust een dag niet eten, zonder om te vallen van de honger, de hypo’s zijn weg. De nachtelijke kuitkrampen zijn verdwenen, mijn haaruitval is verminderd en ik ben vrolijker. Voor mijn leeftijd had ik opvallend weinig overgangsverschijnselen, die zijn nu wel iets duidelijker aanwezig. Voor mij is wel duidelijk hoe dat komt. Mijn lever is ineens in staat om mijn hormonen beter af te breken, met als gevolg dat mijn oestrogeenspiegels sneller dalen, met meer overgangsklachten als gevolg. Opvallend is verder dat ik minder sensitief ben voor prikkels van buitenaf, het verkeren in grote groepen vind ik nu geen enkel punt meer. Ik heb ook ervaren dat er in de laatste weken allerlei oude kwalen langskwamen, alsof het lichaam ze nu eindelijk kan oplossen. Dat geldt overigens ook voor oude emotionele vraagstukken. Dat is natuurlijk niet leuk, maar ik weet waardoor het komt en dat maakt het een stuk makkelijker.

 

Wist jij dat er een enorme hoeveelheid klachten gerelateerd zijn aan een B12 tekort? De cijfers geven aan dat er onder de chronisch zieken hoge percentages van een B12 tekort te vinden zijn. Ik zie de relatie met schildklierproblemen, chronische vermoeidheid, HSP, fibromyalgie, oorsuizen, stress, diabetes, darmklachten, auto-immuunziekten, kanker en nog veel meer. Er zijn al stemmen die spreken over een hype. Ik zou willen dat het een hype was, dan weet je tenminste dat het weer eens over gaat! Maar ik ben bang dat er velen van mijn cliënten, net als ik, een aanpassing hebben in de werking van hun genen (dat noemen we een polymorfisme) wat ervoor zorgt dat B12 niet makkelijk wordt opgenomen, of niet goed verwerkt wordt. Het is in dat laatste geval wel in het bloed aanwezig, maar het kan in de cel zijn werk niet goed doen. Waarom er nu zoveel mensen met deze problematiek kampen weet ik niet, maar er zal vast ook wel een evolutionair voordeel aan verbonden zijn. “Elk voordeel heb zijn nadeel.” zou Johan Cruijff zeggen. Misschien moeten we wel allemaal sensitiever en intelligenter worden als menselijke soort, wie het weet mag het zeggen.

 

De vragen die ik krijg gaan met name over de verschillende B12 soorten, en over de combinatie met foliumzuur. Om een B12 tekort te behandelen wordt er in Nederland gewerkt met hydroxycobalamine injecties. Die kunnen al heel wat doen, maar effectiever zijn de geactiveerde twee vormen van B12. Deze methylcobalamine en de adenosylcobalamine worden normaliter door het lichaam zelf gemaakt uit andere vormen van cobalamine. Als dat niet goed lukt heb je daarom de actieve soorten nodig. Je kunt die injecteren, maar dat is lastig en soms moeilijk te krijgen. Makkelijker is het als je zuigtabletjes gebruikt met de juiste vormen. Het is essentieel dat je enkele maanden hoog doseert, en daarna de dosis gaat verlagen. “Tja, hoeveel dan?” wordt mij veel gevraagd. Dat weet ik niet, dat is iets wat je zelf kunt voelen. Ieder mens reageert anders, daarom werken protocollen meestal niet. Je kunt het zelf ontdekken. Als de beginverergering van de klachten te groot is ga je minderen, heb je het gevoel dat je nog te weinig merkt ga je omhoog met de dosering. Ik slik nu 10.000 mcgr van beide actieve soorten, samen met methyltetrahydrofolaat. Dat is heel veel, maar ik wil toch nog iets hoger gaan, dat vertelt mijn lichaam mij. Gelukkig kan ik dat zelf beoordelen, maar als je geen therapeut of arts bent, is dat lastiger. Ik zou me dan laten begeleiden door een deskundige. Die vind je hier op deze website.

 

Dan het foliumzuur. Zoals aangegeven gebruik ik de geactiveerde vorm van foliumzuur. Die heet methyltetrahydrofolaat, ofwel folate. Wanneer de foliumzuurwaarde in het bloed verhoogd is, kan dit een B12 tekort maskeren. Dan is de uitslag van B12 niet betrouwbaar. Het is noodzakelijk om B12 samen met foliumzuur, maar ook met alle andere B vitaminen samen te gebruiken. Normaal gesproken kan gewoon foliumzuur gebruikt worden, toch zijn er situaties denkbaar dat je beter de geactiveerde vorm kunt gebruiken. Wanneer de foliumzuurwaarde in het bloed verhoogd is zou dat kunnen betekenen dat de foliumzuur ook niet geactiveerd kan worden. Het kan dan, net als B12, ook in de cel zijn werk niet doen. In dat geval is het verstandiger om de geactiveerde vorm te gaan gebruiken. Toch is hier een waarschuwing op zijn plaats. Deze geactiveerde foliumzuur komt rechtstreeks de cel in en kan daardoor je hele systeem snel op zijn kop zetten. Deze effecten kunnen zo heftig zijn dat ik zou willen adviseren deze variant alleen onder deskundige begeleiding te gaan gebruiken. Met name bij mensen met neurologische klachten kan de gewone foliumzuur juist weer negatieve effecten hebben. Zij zijn waarschijnlijk beter af met de geactiveerde foliumzuur. Je ziet het al, het is niet simpel. Op eigen houtje experimenteren is daarom niet verstandig.

 

Iets wat ik zelf nog niet begrijp is dat ik met het ene merk B12 geen, en met het andere merk juist hele goede resultaten boek. Je zou zeggen dat wanneer de vorm gelijk is, het niet zou moeten uitmaken van welke fabrikant het komt. Toch blijkt dat wel zo te zijn. Normaliter maak ik niet graag reclame, maar voor deze producten maak ik een uitzondering. Lees eens op de site van VitamineB12nu.nl hoe het allemaal werkt. Je vindt daar een schat aan informatie én de goede producten.

 

Yvonne van Stigt; Master in de klinische Psycho Neuro Immunologie.

The following two tabs change content below.
Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt wordt als evolutionair gezondheidsdeskundige veel gevraagd als spreker voor congressen en lezingen. Zij is afgestudeerd in de klinische Psycho Neuro Immunologie aan de Universiteit van Gerona (Spanje). Meer dan 20 jaar geleden gaf haar eigen lichaam aan dat er iets niet goed ging, Yvonne was chronisch moe. Omdat de onderzoeken in het medische circuit geen duidelijkheid gaven, is zijzelf op onderzoek uit gegaan. Door de verandering van haar voedingspatroon kon zij snel weer functioneren en is zij volop gaan studeren. Dit heeft geresulteerd in een vijftal boeken Bekijk de boeken en de Oerslank organisatie. Op dit moment is Yvonne directeur en hoofddocent bij het OPFG, een vernieuwende onderwijsorganisatie op het gebied van de leefstijlgeneeskunde. Wil je daar meer over weten? Neem hier een kijkje op de site van de opleiding