Beste mijnheer Rutte, of mag ik Mark zeggen? Gezien mijn leeftijd vind je het vast niet erg dat ik je tutoyeer. Heb je vrijdagavond net als ik naar de talkshow van Eva Jinek gekeken? En ben je net zo ‘excited’ als Eva over het nieuwe onderzoek wat er in Groningen gaat plaatsvinden? Ik hoop het, want ik viel bijna van mijn stoel toen ik hoorde dat het effect van resveratrol op leptine bij overgewicht op de IC onderzocht gaat worden.

 

Maar je weet nog helemaal niet wie ik ben, ik zal mij eerst eens netjes voorstellen.

 

Ik ben Yvonne van Stigt en ik houd mij bezig met preventieve en orthomoleculaire geneeskunde. Ik ben een van de mensen die artsen en therapeuten op basis van wetenschap opleid om mensen met leefstijl gerelateerde klachten (zoals overgewicht en diabetes) te begeleiden naar gezondheid.

 

Het klinkt wat onbescheiden, maar ik denk dat je mijn beroepsgroep de experts op het gebied van de nutritionele geneeskunde zou kunnen noemen. Voor ons is het onderzoek wat er nu in Groningen gebeurt dus bekend terrein.

 

Het is verheugend om te zien dat er in Groningen nu gekeken wordt naar mogelijkheden om te voorkomen dat mensen ernstig ziek worden van Covid-19. Ik hoef je niet te vertellen dat wanneer we daar een oplossing voor vinden, de lockdown meteen beëindigd kan worden. Ik hoef je ook niet te vertellen dat investeren in dit soort onderzoeken veel winst kan opleveren en misschien zelfs wel op de korte termijn de oplossing van de crisis zou kunnen betekenen!

 

Het is voor onze beroepsgroep dan ook heel frustrerend om te zien dat er in de medische wetenschap tot nu toe zo weinig aandacht was voor preventieve maatregelen, terwijl wij daar juist alle kennis over in huis hebben.

 

Er is nu hoop op een natuurlijk ‘medicijn’ tegen de slechte prognose van sommige Covid-19 patiënten en dat is prachtig. Ik wil deze hoop niet wegnemen, maar ik wil daar wel een kanttekening bij plaatsen.

 

Ik hoop dat je het niet ongepast vindt dat ik ongevraagd mijn visie over deze nieuwe ontwikkeling deel.

 

In de geneeskunde wil men graag ‘one bullet’ oplossingen. We willen graag één pil om een probleem op te lossen. Maar ik ben bang (en weet) dat het zo niet werkt.

 

Ik hoop op geweldige onderzoeksresultaten, maar ik vrees dat wanneer het onderzoek niet meteen oplevert wat gehoopt wordt, de daarmee ingeslagen weg weer verlaten wordt. En dat zou doodzonde zijn, zeker als je (zoals ik) weet dat er echt meer zeer goedkope en non invasieve oplossingen zijn.

 

Geneeskunde is een zeer complex vak, wat vraagt om maatwerk en inzicht in de complexiteit van een aandoening. Dan kun je vooraf al wel stellen dat één stofje niet alle problemen kan verhelpen. Was het maar waar.

 

Er is maatwerk nodig, onderzoek naar welke processen er verstoord zijn bij mensen met overgewicht en naar welke stoffen het ziektebeeld kunnen helpen stoppen. Laten wij daar nu al heel veel kennis over hebben?

 

Dat resveratrol in combinatie met quercetine, zink, vitamine C, A, D en K al heel veel zou kunnen betekenen voor IC patiënten met overgewicht is voor ons geen verrassing. Daar is al heel veel literatuur over te vinden.

 

Hier kunnen wij helpen Mark. Hier ligt onze expertise.

 

Waarom bel je mij niet even, dan kan ik je wel wat namen doorgeven van ervaren literatuurtijgers en van hoog aangeschreven experts op het gebied van de nutritionele geneeskunde. Deze mensen zouden perfect passen in een PT, in een Preventie Team. Er is vast nog wel wat geld beschikbaar om zo’n team op korte termijn oplossingen te laten bedenken, toch? Wij staan te trappelen!

 

Dan nog even over de inhoud.

 

Het onderzoek richt zich, voor zover mij nu duidelijk geworden is, vooral op leptine. Leptineresistentie is net als insulineresistentie een belangrijke oplossingsstrategie van het lichaam bij overgewicht. (Nee ik zie dat niet als ziekte, maar als een oplossing van een lichaam wat niet anders meer kan.)

 

Om hier iets aan te doen bij ernstig zieke mensen op de IC is dan ook een logische gedachte. Normaliter zouden beweging en intermitterend vasten de eerste en belangrijkste interventies zijn, maar dat is in deze situatie nu eenmaal niet mogelijk. In dit vergevorderde stadium van ziekte is de inzet van stofjes die leptineresistentie en insulineresistentie kunnen verbeteren zeker een optie. Resveratrol werkt op adiponectine en vervolgens op AMPK (sorry, ingewikkeld) wat ervoor zorgt dat het lichaam minder insuline- en leptine resistent wordt.

 

Er zijn echter nog veel meer van die stoffen! Ik denk dan aan alfa liponzuur, quercetine, berberine en vele andere flavonoiden bevattende voedingsstoffen.

 

De mensen die nu alle webwinkels hebben leeg gekocht die denken dat resveratrol alleen de oplossing is tegen Covid-19 moet ik helaas teleurstellen. Je kunt je gezondheid niet met één supplementje waarborgen. Gezondheid hangt af van een gezonde leefstijl: gezonde voeding, voldoende beweging, veel buitenlucht en sociale interactie en suppletie wanneer het nodig is.

 

Resveratrol kan wel een onderdeel zijn van een totaal aanpak. Voor mensen die kampen met overgewicht is de aanpak zoals hierboven al uitgelegd. Bewegen op maat, intermitterend vasten en passende voeding met daarin voldoende nutriënten, waaronder flavonoïden.

 

Die flavonoïden vind je vooral in gekleurde groenten en fruit. Resveratrol vind je vooral in blauwe bessen, cacao en druiven (en dus ook in rode wijn), maar laat dat glaasje wijn nu net niet de oplossing zijn voor het overgewicht.

 

Ik hoop dat mijn brief je bereikt Mark, als voldoende mensen mijn blog delen zal dat wel lukken.

 

Ga ik van je horen?

 

Yvonne van Stigt, Master in de klinische, Psycho, Neuro, Immunologie

The following two tabs change content below.
Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt wordt als evolutionair gezondheidsdeskundige veel gevraagd als spreker voor congressen en lezingen. Zij is afgestudeerd in de klinische Psycho Neuro Immunologie aan de Universiteit van Gerona (Spanje). Meer dan 20 jaar geleden gaf haar eigen lichaam aan dat er iets niet goed ging, Yvonne was chronisch moe. Omdat de onderzoeken in het medische circuit geen duidelijkheid gaven, is zijzelf op onderzoek uit gegaan. Door de verandering van haar voedingspatroon kon zij snel weer functioneren en is zij volop gaan studeren. Dit heeft geresulteerd in een vijftal boeken Bekijk de boeken en de Oerslank organisatie. Op dit moment is Yvonne directeur en hoofddocent bij het OPFG, een vernieuwende onderwijsorganisatie op het gebied van de leefstijlgeneeskunde. Wil je daar meer over weten? Neem hier een kijkje op de site van de opleiding
Yvonne van Stigt

Laatste berichten van Yvonne van Stigt (toon alles)