Ik verbaas mij regelmatig over het feit dat er kapitalen worden uitgegeven aan ergonomische oplossingen bij rug-en gewrichtsklachten. Het aanschaffen van een andere stoel, speciale kussentjes en braces en spierversterkende oefenprogramma’s zijn zo ongeveer de belangrijkste maatregelen als mensen last hebben van rug-en gewrichtsklachten. Ik begrijp wel dat de meeste mensen denken dat je gewrichten niet kunt herstellen, maar toch denk ik dat er wel degelijk winst te behalen is met voedingsmaatregelen en suppletie.

 

Ik zie namelijk heel regelmatig dat knie-rug- en gewrichtsklachten enorm verbeteren door het gebruik van bijvoorbeeld bottenbouillon, collageenpoeder en glucosaminesulfaat. Zelf merk ik ook dat een zwakke plek in mijn rug niet meer opspeelt sinds ik mijn bindweefsel een beetje extra verwen.

 

Maar dat zal wel tussen mijn oren zitten, want kraakbeen kan niet meer herstellen. Of misschien toch wel?

 

Hoe het precies werkt weet ik niet, maar ik kan mij voorstellen dat ook wat extra hyaluronzuur de gewrichten echt wel goed doet. Hyaluronzuur houdt namelijk vocht vast en dat is in de meeste gevallen gunstig voor de kwaliteit van het kraakbeen.

 

Niet alleen voor kraakbeen overigens, al het bindweefsel knapt enorm op van wat extra hyaluronzuur. Je kunt dit namelijk zien als het cement tussen de cellen. Zelfs het glasvocht in het oog bestaat voor het grootste deel uit hyaluronzuur en wanneer het glasvocht krimpt, krijg je daar vervelende klachten van zoals lichtflitsjes in de ooghoeken(altijd oppassen dat het geen netvliesloslating is) en ‘mouche volantes’.

 

Dat zijn van die ‘floaters’ in je ogen, een teken van bindweefselproblemen. En ja, die ‘floaters’ verdwijnen vaak ook door suppletie van extra hyaluronzuur. Iets wat volgens mijn oogarts volkomen onzin is trouwens. Gelukkig luister ik niet naar dit soort stelligheden, maar luister ik naar mijn lichaam en dat vertelt mij heel iets anders.

 

Hyaluronzuur speelt ook belangrijke rol in het reguleren van ontstekingen. We weten helaas nog niet genoeg hierover om te zeggen wanneer hyaluronzuur ontstekingen remt of juist stimuleert, maar daar zal ooit wel een keer duidelijkheid over komen.

 

Maar goed, als we nu eens wat extra nutri├źnten zouden suppleren bij rug- en gewrichtsklachten, zou er heel wat minder pijnmedicatie voorgeschreven kunnen worden.

 

Je kunt dus beginnen met bottenbouillon, getrokken van biologische runder- en kippebotten. Daarnaast speelt vitamine C een belangrijke rol in de bindweefselgezondheid, net als koper, zwavel, mangaan en silicium.

 

Je zult begrijpen dat preventieve maatregelen vaak meer opleveren dan reparatiepogingen als de boel al behoorlijk is aangetast. Het is dan ook verstandig om ook kinderen en pubers in de groei regelmatig de broodnodige ­čÖé nutri├źnten voor te schotelen, in plaats van hen vol te stoppen met vulling (in plaats van voeding).

 

Het lijkt een open deur allemaal, maar toch verbaas ik mij dagelijks nog over de manier hoe wij met ons lichaam omgaan. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat ziektekostenverzekeraars wel willen betalen voor allerlei hulpmiddelen, maar niet voor preventieve maatregelen zoals de soms zo belangrijke suppletie. O, maar preventie is natuurlijk niet bewezen effectief. Suf van mij, dat ik daar niet over nagedacht heb.

 

Yvonne van Stigt, master in de klinische Psycho Neuro Immunologie

The following two tabs change content below.
Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt wordt als evolutionair gezondheidsdeskundige veel gevraagd als spreker voor congressen en lezingen. Zij is afgestudeerd in de klinische Psycho Neuro Immunologie aan de Universiteit van Gerona (Spanje). Meer dan 20 jaar geleden gaf haar eigen lichaam aan dat er iets niet goed ging, Yvonne was chronisch moe. Omdat de onderzoeken in het medische circuit geen duidelijkheid gaven, is zijzelf op onderzoek uit gegaan. Door de verandering van haar voedingspatroon kon zij snel weer functioneren en is zij volop gaan studeren. Dit heeft geresulteerd in een vijftal boeken Bekijk de boeken en de Oerslank organisatie. Op dit moment is Yvonne directeur en hoofddocent bij het OPFG, een vernieuwende onderwijsorganisatie op het gebied van de leefstijlgeneeskunde. Wil je daar meer over weten? Neem hier een kijkje op de site van de opleiding