Het klinkt lekker makkelijk: “Het zit in mijn genen, ik kan er niks aan doen dat ik ziek ben.” Dit soort uitspraken staan lijnrecht tegenover de boodschap van diverse gezondheidsgoeroes, namelijk het idee dat je niet ziek wordt als je maar doet wat zij zeggen: Gezond eten, veel bewegen en iets aan je stress doen.

 

Gelukkig leren we steeds meer over de werking van de genen en hoe deze beïnvloed worden door onze levensomstandigheden. Vroeger gaven we onze genen overal de schuld van, maar tegenwoordig denken we daar anders over. We slaan zelfs misschien een beetje door naar het idee dat alles maakbaar is, als je maar gezond leeft. Je raadt het al, de waarheid ligt in het midden.

 

Ik baal er altijd een beetje van als mensen tegen mij zeggen: “Hoe kan jij nou iets mankeren? Jij leeft zo gezond!” Net alsof mijn gezonde leefstijl een garantie is voor een perfecte gezondheid. Nou nee, ik denk dat ik met mijn genenpakket veel meer mijn best moet doen om gezond te blijven dan de gemiddelde mens. Dat is zuur, inderdaad, maar ik heb geen keuze als ik nog een beetje gezond oud wil worden.

 

Juist vanwege de onopgeloste vraagstukken van mijn eigen lichaam ben ik op zoek gegaan naar de mogelijkheden om mijn genen te laten onderzoeken. Tegenwoordig kost dat geen fortuin meer en krijg je een schat aan informatie. Die informatie is niet alleen voor leken werkelijk abacadabra, maar ook voor professionals is het een hele kluif om er chocola van te maken. Er zijn diverse ‘vertaalbureau’s’ die een soort uitleg voor je samenstellen, maar na veel puzzelen was ik daar toch niet tevreden mee.

 

Bij de meeste instanties krijg je een overzicht van de belangrijkste mutaties in jouw genen, en een lijstje met een kansberekening voor het ontwikkelen van bepaalde ziektebeelden. Daar zit ik als puzzelaar niet op te wachten, ik wil graag weten waarom mijn lichaam anders reageert op bepaalde dingen en hoe ik die eventueel zou kunnen oplossen. Juist die benadering kon ik niet goed vinden bij de huidige aanbieders. Óf ik kreeg maar een heel beperkt stukje van mijn genoom uitgelegd, óf ik kon niks met de uitslag. Tja, lastig.

 

Ik zou dit blog niet schrijven als mijn collega Rob hier geen oplossing voor gemaakt zou hebben. Hij heeft vanuit zijn oude vakgebied (de systeemarchitectuur) een programma geschreven waarmee de RAW data (de ruwe genetische gegevens) op een goede manier geanalyseerd worden, zodat je naar de genen kijkt vanuit jouw klachten en niet om uit te rekenen hoeveel kans je hebt op de ziekte van Crohn of hart- en vaatziekten. Het goede nieuws is dat het systeem nu klaar is en ook nog functioneert. Het blijft evengoed ook met dit verslag natuurlijk wel een hele ingewikkelde materie.

 

In de afgelopen maanden hebben we het systeem uitgebreid getest en ik kan vast een paar voorbeelden geven van de mogelijkheden. We hebben onder andere de mutaties in kaart gebracht van een jonge man met vermoeidheidsklachten en concentratieproblemen. We kwamen er eerder niet uit met logisch nadenken en alle therapieën bleken niet te werken. Een prima kandidaat dus voor de test. Hij blijkt een flink aantal mutaties te hebben in zijn energieproductiesysteem (de citroenzuurcyclus).
Gelukkig bestaat er in het lichaam voor zijn specifieke probleem een soort sluiproute in de biochemie, een soort plan B. Door de test te doen zijn we in staat geweest om zijn probleem te ontrafelen en zijn energiehuishouding te verbeteren.

 

We hebben de oorzaak van een probleem van een man met mentale overprikkeling en black-outs weten te vinden. Hij bleek een aantal mutaties te hebben in de omzetting van glutamaat naar GABA. Met de juiste suppletie is dit probleem aanzienlijk verbeterd.

 

Er was ook en dame die na een antibioticumkuur onverklaarbaar in een rolstoel terecht kwam. Zij bleek een bijzondere mutatie te hebben die het antibioticum rechtstreeks de mitochondriën in leidde. Daarmee werd haar energieproductie lam gelegd. Na de behandeling voor de mitochondriën is zij weer op de been.

 

Natuurlijk is er niet voor ieder probleem een oplossing, laten we dat voorop stellen. Je krijgt wel veel meer duidelijkheid over de richting waarin je het als behandelaar moet zoeken. Deze materie is voor leken te moeilijk, zomaar zelf even een DNA-test doen is dan ook absoluut af te raden. Het is een diagnostisch instrument voor doorgewinterde behandelaars, voor mensen met een goede kennis van de biochemie. Speciaal voor hen hebben we bij de SOHF een cursus ontwikkeld waarin wij het systeem en al zijn mogelijkheden uitleggen en dieper ingaan op de gevolgen van bepaalde genetische mutaties. Het zal daarom nog even duren voordat er voldoende professionals zijn opgeleid die hiermee kunnen werken. Ik houd jullie op de hoogte van de vorderingen.

 

Ik kan me natuurlijk verschuilen achter mijn genen omdat ik nu weet waar het allemaal misgaat. Toch levert mij dat niks op. Juist omdat ik weet dat ik niet vooraan gestaan heb bij het uitdelen van de gunstige genen, zal ik nog beter voor mijn lichaam moeten zorgen. Nu was dat voor mij geen nieuws, maar zo’n boodschap kan voor anderen wel nodig zijn om het gedrag blijvend te veranderen.

 

Yvonne van Stigt; Master in de klinische Psycho Neuro Immunologie

The following two tabs change content below.
Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt wordt als evolutionair gezondheidsdeskundige veel gevraagd als spreker voor congressen en lezingen. Zij is afgestudeerd in de klinische Psycho Neuro Immunologie aan de Universiteit van Gerona (Spanje). Meer dan 20 jaar geleden gaf haar eigen lichaam aan dat er iets niet goed ging, Yvonne was chronisch moe. Omdat de onderzoeken in het medische circuit geen duidelijkheid gaven, is zijzelf op onderzoek uit gegaan. Door de verandering van haar voedingspatroon kon zij snel weer functioneren en is zij volop gaan studeren. Dit heeft geresulteerd in een vijftal boeken Bekijk de boeken en de Oerslank organisatie. Op dit moment is Yvonne directeur en hoofddocent bij het OPFG, een vernieuwende onderwijsorganisatie op het gebied van de leefstijlgeneeskunde. Wil je daar meer over weten? Neem hier een kijkje op de site van de opleiding